Festmat.
Sambon har börjat ta tag i att städa ur garderoben. Buhuuu! Jag ska slänga bort i stort sett alla mina skor då jag har fått ännu större Kalle Anka-fötter än vad jag hade tidigare. Nu var ju inte jag ngn stor samlare av skor innan, men de jag hade tyckte jag om. Lite sorgligt att slänga dem är det allt! Men nu ska all överfödigt skit bort.
Sitter och kollar på vad vi ska bjuda på när PBP och systeryster ska firas. Lägger upp ngr förslag så kan ni väl säga vad ni tycker om det.
Kantarelldoftande fläskfilé i panna ca 15 minuter |
400 gram | ||
matfett, till stekning | ||
2 dl | ||
1,5 msk | ||
10 st | ||
1 msk | timjan, grovhackad | |
50 gram | kantareller, konserverade eller frysta |
1. Skär fläskfilén i centimeter tjocka skivor. Krydda med salt o peppar, stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.
2. Slå över crème fraiche , kantarellfond och tomater, rör om och låt småkoka i några minuter.
3. Strö över timjan.
Servera med fullkornsris och broccoli.
Kycklingfilé eller fläskfilé i basilika och timjansås ca 30 minuter |
4 st | kycklingfiléer eller ca 550 g fläskfilé | |
1 msk | ||
1 tsk | ||
0,5 st | ||
0,25 st | ||
3 st | ||
1 dl | ||
1 dl | ||
0,5 st | ||
0,5 st | ||
0,5 st | ||
1 tsk | ||
1 tsk | ||
1 tsk | ||
1,5 msk | ||
1 msk | ||
3 dl | ||
1 dl |
Tillagning
Stek kycklingen eller fläskfilén ( båda i cm-tjocka skivor). Krydda med grillkrydda på ena sidan och svartpeppar på den andra. Hacka lök och purjo. Finhacka vitlöken. Låt det fräsa med kycklingen eller köttet det allra sista. Koka ihop vatttnet och vinet med buljongtärningarna. Häll det över köttet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra en stund. Servera potatis, ris eller pasta till och en god sallad.
Fläskfilégryta med mild senapscrème ca 30 minuter |
150 gram | champinjoner, klyftade | |||
1 st | ||||
1 st | röd paprika, tärnad | |||
1 st | vitlöksklyftor, finhackad | |||
1 msk | ||||
1 msk | ||||
3 msk | ||||
500 gram | ||||
margarin, till stekning | ||||
4 dl | ||||
5 cm | purjolök(ar), till garnering | |||
3 dl | ||||
Tillagning
Byt ut halva mängden grädde mot mjölk för att få en magrare gryta.
1. Koka riset enligt beskrivningen på paketet. Bryn den finhackade löken och vitlöken i en stor gryta. Tillsätt champinjoner, paprika i bitar och hackad vitlök.
2. Putsa och skär fläskfilén i stora bitar och bryn även det tillsammans med grönsakerna.
3. Tillsätt kycklingfonden, matlagningsgrädde och messmör och låt koka i ca 10 minuter.
4. Smaka av med senap, salt och peppar. Red av grytan med lite Maizena. Servera med ris och sallad, garnera med strimlad purjolök.
Kreolsk gryta med fläskfilé och heta korvar |
900 gr fläskfilé
2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv
2 röda paprikor
1 liten burk syltlök
1 liten burk cornichons eller ättiksgurka
1-2 dl svarta oliver
vitlöksklyfta/klyftor efter behag
smör
salt
svartpeppar
vetemjöl att reda av med
5 dl matlagningsgrädde
1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor.
2. Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver.
3. Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den.
4. Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet.
5. Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden.
6. Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av.
Serveras med fördel till pressad potatis och en grönsallad. Det går även bra med kokt potatis eller ris.
Jag börjar med de här. Ska kolla vidare nu ett tag. Vilken tycker ni verkar godast?
när tänkte ni fira tjejerna?? =)