Missfall kan bli kriminellt i USA.

Nytt lagförslag har röstats igenom i mormontäta Utah

Kvinnor som får missfall i mormontäta Utah, USA, kan bli åtalade för mord och dömda till fängelse.

Den nya lagen ska stoppa illegala aborter men kan också göra det brottsligt att ta ett glas vin eller gå på halt underlag under graviditeten.

Den nya lagen kriminaliserar avsiktliga, medvetet vårdslösa handlingar som leder till missfall.

Att åka skidor under graviditeten är en av aktiviteterna som nämns.

Lagförslaget röstades igenom i delstatsparlamentet men ska nu godkännas av Utahs republikanska guvernör Gary Herbert innan den kan träda i kraft.

Förhindra illegala aborter

Lagen ska förhindra kvinnor att göra abort på illegal, okontrollerad väg.

Men den har nu mött hårt motstånd och kritiker gör allt för att stoppa den i sista sekund.

De menar att lagen även drabbar kvinnor som får missfall naturligt och att den är ett hot mot kvinnors integritet och frihet.

– Lagen gör varje gravid kvinna som får missfall potentiellt skyldig för mord, säger Missy Bird, chef för Planned Parenthood Action Fund of Utah, till Independent.

Lagförslag efter misshandelsfall

Lagen växte fram efter att en 17-årig gravid kvinna betalade en man drygt 1000 kronor för att misshandla henne så att fostret skulle dö.

Hon var då gravid i sjunde månaden och förhindrade abort på laglig väg.

Barnet föddes en tid efteråt och adopterades bort.

När mannen som misshandlade dömdes till fängelse upptäckte åklagaren att kvinnan inte kunde dömas för något brott.

Förslaget kritiseras

Kritiker ifrågasätter hur lagen ska efterföljas och hur kontrollen av alla missfall som inträffar ska ske.

De tvivlar på hur lagen ska kunna gälla för kvinnor som lever i våldsamma relationer eller med missbruksproblem.

Kritiker undrar: ”Vad händer om en våldsam make misshandlar sin gravida fru så att fostret dör? Ska det klassas som en vårdslös handling och därmed vara straffbart att leva med sin man?”

Monica Karlstein


Hallå!!! Är det ett seriöst förslag eller?

Visst är det bra att vilja få ner antalen illegala aborten, men jag tror att det här är helt fel väg att gå.

Visst kan det finnas vissa knäppskallar som kvinnan i texten oven, men jag skulle gissa att majoriteten av invånarna är ganska så normalbegåvade människor som förstår att man inte ska göra så här.

Förbättra istället mödravården och gör den kostnadsfri. Försök fånga upp de blivande mammor som mår dåligt och ge dem hjälp. De behöver få prata med någon tex en kurator och få hjälp med att bestämma sig för hur de ska göra med sitt barn. ska de föda barnet, behålla det, adoptera bort det, eller göra en laglig abort?

Hur tusan kan man vilja förfölja gravida kvinnor på det här sättet? Att tex inte få gå på halt underlag utan att riskera att åka dit för mord om man skulle råka ramla och ev falla så illa att barnet i magen skulle dö. Det är ju en tragedi i sig, utan att man ska behöva sitta i fängelse för det. Om den här lagen skulle gälla här i Sverige så hade jag inte kunnat gå utomhus sedan typ november eller nåt.

Visst finns det galningar, men någonstans måste man ju dra en gräns! Vad räknas då som att medvetet utsätta sitt ofödda barn för fara? Här är några saker som jag kan jämställa med att vara ute och gå när det är lite halt: bära en vass kniv, åka bil, åka buss (då har man ju inte ens bälte), gå i trappor (speciellt om man bär på någonting), sporta, vara i närheten av djur större än ett marsvin, inte sitta brevid någon som röker (antar att det redan är förbjudet att röka, dricka och äta sånt som kan vara skadligt för barnet), inte vara i närheten av andra människor. Det kan ju finnas någon knäppskalle som knuffar till en eller sticker en kniv i en eller så...

Tur att man bor i ett and som inte har gått riktigt så här långt än iaf. Vi har det ganska bra här i lilla Sverige!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0