V.35

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.

Nu har jag börjat tröttna ordentligt på att vara gravid. Tycker bestämt att bebisen kunde ta en expressbiljett och komma ut NU! Men det är ju bara typ fem veckor kvar och det är ju faktiskt inte så himlarns lång tid.

Halsbrännan gör sig påmind i stort sätt varje dag. Det är väl det mest negativa just nu. Plus att det är så svårt att sitta. Framför allt på golvet. Magen var inte alls så här mkt i vägen förra gången. Konstigt det där!

I vilket fall som helst så kan jag nu berätta att även denna bebis beräknas att bli en baddare. Föds den på beräknat datum så bör den väga 4500g. Det var 20% mer än snittbebisen. Tydligen gick det någon gräns vid 22%. Vad det var för en gräns fick vi aldrig riktigt klarhet i.

Vi fick höra det vanliga om att det är lättare andra gången, att man inte får ett större barn än vad man klarar av... Ja, ni vet, det vanliga käbblet som jag även fick höra inför PBPs förlossning.

Ska nu avvakta till på torsdag då det är dags att träffa min barnmorska igen. Det är ju ingne idé att sitta och elda upp sig här hemma i onödan. Jag får spara på krutet till dess. Jag vill nämligen verkligen inte gå över tiden. I sånt fall vill jag bli igångsatt senast beräknat datum eller snittad.

Men som sagt. Mer om detta får ni nog höra tids nog.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0