Unga mödrar.

Jag brukar titta på programmet unga mödrar. Först var det från Danmark och nu visas det även från Norge. Det visar tjejer som får barn när de är ungefär mellan 15 och 19 år gamla.

Jag kan inte annat än imponeras av dessa tjejer. Visst finns det dem som inte riktigt tar helt ansvar och som bor kvar hos sina föräldrar som kanske är lite för hjälpsamma, men de allra flesta klarar av det här med att vara mamma alldeles galant!

Oftast så är inte pappan med i bilden, eller så är han där, men mest för att göra saker och ting lite svårare för mamman. Men så finns där några härliga tonårspappor som verkligen ställer upp och tar hand om sina barn. Det känns skönt att se! Det som känns som en självklarhet för en pappa som är "vuxen" och har jobb och har valt att bli förälder, är inte lika självklart för en 16årig kille som inte riktigt har valt att bli pappa. Även om jag tycker att man indirekt har gjort det om man väljer att ha sex utan kondom. Det vet ju faktiskt alla nu för tiden att det är en ganska så stor risk att man kan tillverka ett barn om man knullar utan kondom. Eller utan preventivmedel iaf. Men om jag vore en kille som absolut inte ville bli pappa så skulle jag nog ta och sätta på regnrocken på lillkillen, eftersom man inte vet om tjejen är helt ärlig när hon säger att hon käkar piller eler liknande. Och har det nu varit ngn springare som har vunnit loppet så får man ju allvarligt talat ta sitt ansvar och vara en del av sitt barns liv. Seriöst! Det är alldeles för lätt för papporna att undvika ansvar! Visst de kanske får betala underhåll tills det att barnet blir vuxet, men jag tycker inte att det är att ta ansvar. Nej, ansvar är när man är en del av sitt barns uppväxt. Att man ser till att få ta del av både glada och mindre glada stunder. En myskväll hemma i soffan, inskolning på förskolan, upptäcka första tanden, vårda sjukt barn, åka till kolmården osv. Jag kan inte riktigt förstå att man väljer att inte göra alla de här sakerna.

Nu blev jag visst lite uppjagad och jag pratar om personer som fortfarande är barn själva. Men vad tusan, gör så bra du kan. Jag är inte den bästa av mammor alla gånger, det ska gudarna veta, men jag gör alltid mitt bästa. Det samma gäller sambon. Barnet har bara två föräldrar och jag tycker att det har rätt till båda.

Det här gäller självklart inte bara tonårsföräldrar. Det finns många pappor och i vissa fall även mammor som inte är så ansvarsfulla. Jag har tom exempel på familjer där pappan inte gör annat än det som är roligast med barnen. Då är man inte riktigt förälder. Det kallar jag för lekfarbror. Jag vet, jag vet, mammorna kan vara riktigt svåra ibland och inte riktigt lita på karlarna och inte låta dem vara så mkt själva med barnen utan att börja hacka på vad de gör, men då får man som pappase till att man får ta hand om barnet och säga ifrån när mamman går över gränsen. Jag vet att jag fick bita mig i tungan många gånger i början för att ite komma med kommentarer till sambon. Grejen är ju att det allt som oftast är mamman som är hemma den första tiden och får då mkt bebisträning medan pappan jobbar. Även pappan måste få sin chans till att göra lite fel och komma på hur just han ska vara med barnet och hur man byter blöjor på bästa sätt eller underlättar påklädningen osv. Man måste som förälder våga ta plats i barnets liv!

Tillbaka till programmet. Jag blir så sjukt imponerad av dessa föräldrar, främst mammorna då eftersom det är dem som det handlar om. De klarar av att ta hand om sig själva, sin ekonomi och ett barn. Samtidigt som de pluggar eller i vissa fall jobbar. Det vet ej tusan om jag skulle ha klarat när jag var tonåring. Fast man kanske är så illa tvungen?

En sak som är negativt med att få barn så tidigt är ju att mor- och farföräldrar fortfarande jobbar och inte kan hjälpa till med sina barnbarn tex om de blir sjuka och man verkligen måste till skolan eller jobbet. Det kan ju resultera i att man kanske inte klarar av skolan eller blir borta alldeles för mkt från jobbet. Inte lätt att vara ensamstående! Här i Sverige så kan man ju nu ta ut föräldradagar även som mormor eller farfar osv, men jag vet inte hur det är i våra grannländer.

Sverige har ju en väldigt bra föräldraförsäkring tycker jag! Man kan välja hur länge man vill vara hemma, hur stor del varje förälder ska ta ut (utom 60 dgr) och hur många dagar i månaden man vill ta ut. Jag tror inte att det finns ngt annat land som är så bra i just den här frågan, men jag har inte undersökt det så noga, så jag vet inte riktigt...

Grymt imponerad blir jag när jag ser programmet. Titta du oxå!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0