Festmat.

Sitter och har en pause från städandet. Fy vad skitigt det var bakom elementet i badrummet! Var tvungen att ropa på sambon så han oxå fick titta. det är med skräckblandad förtjusning som jag gör rent på sånna ställen. Det är ju lite roligt när det åker ut massor av svarta klumpar med katthår blandat med damm när man spolar med duschen där bakom. Samtidigt är sewt ju skitsnuskigt att veta vad som har gömt sig i lägenheten utan att vi har tänkt på det. Vi hade antagligen kunnat samla ihop högen och gett den ett namn och lurat folk att vi skaffat en ny katt. Så mkt äckel var det!!! Men nu är det borta och vi lever i ett ngt renare hem.

Sambon har börjat ta tag i att städa ur garderoben. Buhuuu! Jag ska slänga bort i stort sett alla mina skor då jag har fått ännu större Kalle Anka-fötter än vad jag hade tidigare. Nu var ju inte jag ngn stor samlare av skor innan, men de jag hade tyckte jag om. Lite sorgligt att slänga dem är det allt! Men nu ska all överfödigt skit bort.

Sitter och kollar på vad vi ska bjuda på när PBP och systeryster ska firas. Lägger upp ngr förslag så kan ni väl säga vad ni tycker om det.

Kantarelldoftande fläskfilé i panna

ca  15  minuter

 

 
 

400 gram

 

fläskfilé(er)

  

matfett, till stekning

2 dl

 

crème fraiche

1,5 msk

 

Touch of Taste Kantarellfond

10 st

 

körsbärstomater

1 msk

 

timjan, grovhackad

50 gram

 

kantareller, konserverade eller frysta



1. Skär fläskfilén i centimeter tjocka skivor. Krydda med salt o peppar, stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.

2. Slå över crème fraiche , kantarellfond och tomater, rör om och låt småkoka i några minuter.

3. Strö över timjan.

Servera med fullkornsris och broccoli.



Kycklingfilé eller fläskfilé i basilika och timjansås

ca  30  minuter

 

 
 

4 st

 

kycklingfiléer eller ca 550 g fläskfilé

1 msk

 

grillkrydda

1 tsk

 

svartpeppar

0,5 st

 

röd lök(ar)

0,25 st

 

purjolök(ar)

3 st

 

vitlöksklyftor

1 dl

 

vatten

1 dl

 

rött vin

0,5 st

 

köttbuljongtärning(ar)

0,5 st

 

grönsaksbuljongtärning(ar)

0,5 st

 

kycklingbuljongtärning(ar)

1 tsk

 

sambal oelek

1 tsk

 

basilika

1 tsk

 

timjan

1,5 msk

 

balsamicovinäger

1 msk

 

kinesisk soja

3 dl

 

grädde

1 dl

 

crème fraiche

  



Tillagning

Stek kycklingen eller fläskfilén ( båda i cm-tjocka skivor). Krydda med grillkrydda på ena sidan och svartpeppar på den andra. Hacka lök och purjo. Finhacka vitlöken. Låt det fräsa med kycklingen eller köttet det allra sista. Koka ihop vatttnet och vinet med buljongtärningarna. Häll det över köttet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra en stund. Servera potatis, ris eller pasta till och en god sallad.




Fläskfilégryta med mild senapscrème

ca  30  minuter

 

 
 

150 gram

 

champinjoner, klyftade

1 st

 

lök, finhackad

1 st

 

röd paprika, tärnad

1 st

 

vitlöksklyftor, finhackad

1 msk

 

kycklingfond, koncentrerad

1 msk

 

dijonsenap

3 msk

 

messmör

500 gram

 

fläskfilé(er)

  

margarin, till stekning

4 dl

 

matlagningsgrädde

5 cm

 

purjolök(ar), till garnering

3 dl

 

ris

  

salt och peppar

     


 

Tillagning

Byt ut halva mängden grädde mot mjölk för att få en magrare gryta.

1. Koka riset enligt beskrivningen på paketet. Bryn den finhackade löken och vitlöken i en stor gryta. Tillsätt champinjoner, paprika i bitar och hackad vitlök.

2. Putsa och skär fläskfilén i stora bitar och bryn även det tillsammans med grönsakerna.

3. Tillsätt kycklingfonden, matlagningsgrädde och messmör och låt koka i ca 10 minuter.

4. Smaka av med senap, salt och peppar. Red av grytan med lite Maizena. Servera med ris och sallad, garnera med strimlad purjolök.



Kreolsk gryta med fläskfilé och heta korvar

 


900 gr fläskfilé
2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv
2 röda paprikor
1 liten burk syltlök
1 liten burk cornichons eller ättiksgurka
1-2 dl svarta oliver
vitlöksklyfta/klyftor efter behag
smör
salt
svartpeppar
vetemjöl att reda av med
5 dl matlagningsgrädde

1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor.

2. Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver.

3. Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den.

4. Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet.

5. Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden.

6. Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av.

Serveras med fördel till pressad potatis och en grönsallad. Det går även bra med kokt potatis eller ris.



Jag börjar med de här. Ska kolla vidare nu ett tag. Vilken tycker ni verkar godast?

Kommentarer
Postat av: Annika

när tänkte ni fira tjejerna?? =)

2009-08-15 @ 19:52:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0